torsdag 30 december 2010

Sagan om den lilla farbrorn

Barbro Lindgrens bok om den lilla farbrorn utkom första gången 1979 och har 2010 kommit som nyutgåva med Eva Erikssons nya fina illustrationer.

Sagan om den lilla farbrorn är en fantastisk liten berättelse om vänskap, ensamhet och om hur viktigt det är att bli sedd. Ja, det går att läsa in många viktiga ämnen, lika aktuella idag som när berättelsen skrevs för över 30 år sedan.



Den lilla farbrorn känner sig ensam i en värld där ingen bryr sig om honom. Hundarna morrar åt honom och farbröderna sätter krokben för honom. Han undrar varför ingen tycker om honom fast han är så snäll…

Så en dag bestämmer farbrorn sig för att sätta upp lappar ”Liten ensam farbror söker en vän” och tänka sig, han får en vän! En hund blir hans vän i vått och torrt. Han är så lycklig! När ytterligare en vän, en liten flicka, kommer in i bilden prövas vänskapen. Kan hunden verkligen tycka om både farbrorn och det lilla barnet?

Jag kan varmt rekommendera Sagan om den lilla farbrorn. Det är en berättelse som går rakt in i hjärtat! Passar alla, liten som stor!

/Linda

tisdag 30 november 2010

Bilderböcker till jul


För de minsta

Pino's jul av Kenneth Andersson, Eva Pils och Agneta Norelid

Söt och enkel bok. Vi får helt vara med när Pino och hans vänner firar jul. Varje uppslag innehåller en eller max två meningar text, samt Kenneth Anderssons roliga och färgglada illustrationer.



För lite större

Vresiga Grävlings jul av Paul Bright och Jane Chapman

Alla djuren i skogen förbereder och gläds över den stundande julen. Utom Grävling. Han vill gå i ide och bara vara ifred. Men hans vänner och grannar stör honom ideligen. Grävling blir bara grinigare och grinigare... Men tillslut blir det såklart en god jul för alla inblandade! En enkel julsaga med supergulliga illustrationer.


För ännu större barn (som kanske är 5-6 år)

Olivia stökar till julen av Ian Falconer
Olivia är, som ni ser, en liten gristjej. Hon älskar julen och hjälper gärna till att förbereda familjens julfirande. Detta med varierande resultat. Rolig bok om hur tokigt det kan bli. Och grymt snygga illustrationer!
/Klara

onsdag 24 november 2010

Fakirer


Av Bengt-Erik Engholm ill. Jojo Falk
AJ! En lättläst faktabok om fakirer. Alltså människor som gör saker som gör ont med flit, självplågare. Antingen för en publik eller av religiösa skäl. Vi får veta olika hemska saker som fakirer gör, hur de tänker OCH att vi absolut inte, inte, inte ska prova detta hemma!!!
Spännande och lite farlig läsning. Jag får on bara av att läsa. Dessutom är boken illustrerad *brrr*. För barn som börjat läsa lite själv och vill ha något intressant att träna på.
/Klara

torsdag 4 november 2010

Videoboktips av Jimmy- Mannen från andra sidan

Bakomvärlden

av Lina Blixt

En bilderboksrysare! Det är svårt att veta vad man ska göra med Bakomvärlden. Den är faktiskt ganska obehaglig. Vissa barn kommer säkert bli stormförtjusta i denna läskiga pärla, andra rädda och illa till mods.


Det handlar om Timmy, en liten blek pojke med stora, rädda och allseende ögon. Han bor med sin mamma och pappa, vilka är måttligt intresserade av sin son. En dag hittar Timmy ett hål i väggen i sitt rum. På andra sidan finns Bakomvärlden. Där finns en mystisk gubbe som rör i kastruller och stora farliga björnar.


Illustrationerna är det som gör boken. De väldigt snygga och suggestiva (lite Tim Burton-vibbar). Och ger kalla kårar längs ryggraden. Läs den med ett barn du känner, som du vet tål. Då har Bakomvärlden potential att bli en läbbig favorit.


/Klara


Ps. Det händer inget farligt i boken, egentligen. Men det är ganska sorgligt att Timmys föräldrar är så oengagerade.

tisdag 2 november 2010

Lilla monsterboken


En ny pekbok av Kenneth Andersson (han har tidigare gjort bl.a Lilla pussboken och Lilla vinkboken).

Kenneth Anderssons pekböcker är himla snygga, lite som coffee table-böcker. De får gärna ligga framme och se tjusiga ut. Sen är de roliga också, för de uppmanar till aktivitet (vinka, pussas etc). Lilla monsterboken är inget undantag. Här träffar vi Tittutmonstret, Vrålmonstret och Kladdmonstret, för att nämna några. Och hur beter de sig? Och hur ser de ut egentligen? Svar: de ser helt tossiga ut. Monstren ser inte ut som något som barnen känner igen från sin vardag, däremot kanske de känner igen sig i deras beteende...

/Klara

måndag 11 oktober 2010

En puss är inte bara en puss

av Carina Bodström

Nej, just det! En puss kan vara massor med saker. Man kan pussa sina föräldrar, syskon, vänner och husdjur för att man tycker så mycket om dem. Man kan pussa den man är kär i. Förr i tiden pussades man mera högtidligt än nu. I andra länder pussas man på andra sätt än i Sverige. Vissa tycker det är konstigt om två pojkar pussas. En puss är inte bara en puss, helt enkelt!

Den som gillar att pussas (alla alltså!) kan nog tycka att den här boken är lite mysig. Och ganska rolig. Här får vi nämligen lära oss det mesta om pussar.

Puss puss!

/Klara

torsdag 23 september 2010

Nytt på faktahyllan

Nu sätter vi ut en ny faktabok i hyllorna. Den heter Lilla klimatboken - fakta som reder ut klimatfrågan av Niclas Malmberg.
Och är en bok som tar upp klimatfrågan på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Boken berättar om hur vårt klimat fungerar och hur det ser ut i dag, men också att det förändras. De förklarar vad som gör att det förändras och vad man kan göra för att stoppa och minska växthuseffekten.

Boken är jättebra, den är fint illustrerad av Alina Ögger och barnen kan enkelt förstå vårt klimat och hur det påverkas när vi använder oss av olika fossila bränslen, som kol och olja. De vuxnare får en påminnelse med mer insikt om hur växthuseffekten fungerar och ung som vuxen får bra tips om hur man ska kunna att minska utsläppen och minska växthuseffekten.

En bra klimatbok för alla åldrar!

/Marie, som efter boken fick en djupare förståelse för vad som händer med vårt klimat.

måndag 13 september 2010

Fordon och maskiner!




Vi har fått in tre spännande böcker för alla som gillar traktorer, grävmaskiner och räddningsfordon (t. ex brandbil, ambulanshelikopter och polismotorcykel).

På varje sida finns lite text med fakta om fordonen och sedan ett eller flera stora foton. Många sidor och många bilder är det, så man kan sitta länge och titta och prata om boken.

/Klara

fredag 3 september 2010

Vinnare av sommartävlingarna!

Sommarboken

1: a pris (2 biobiljetter)
Alvar Johansson

2:a Pris (en ryslig bok med spökhistorier)
Myra Persson
Svea Johansson

Högläsninsklubben

1:a pris (2 biobiljetter)
Lisa Leandersson

2:a pris (en superfin uppslagsbok över sagoväsen)
Agnes Hed
Hugo Bjurström

Välkomna in på biblioteket och hämta era priser!

måndag 30 augusti 2010

Slädhundarnas suckar

av Gry Kappel Jensen

Här får vi följa med till Grönlands snötäckta vidder och träffa slädhundar. Den allra minsta slädhunden har funderat på en sak: Hur kommer det sig att slädhundar suckar hela tiden? Varken hans mamma eller pappa vet svaret, så han beger sig ut för att fråga andra djur. Men inte heller valrossen eller späckhuggaren vet. Isbjörnen törs valpen inte ens fråga och snöharen gömmer sig för honom. Den lilla slädhunden frågar också en liten pojke, men han förstår inte hundarnas språk. Till slut kommer den lilla slädhunden på den poetiska förklaringen själv.

Jättefin bilderbok med härliga akvarellillustrationer av Naja Abelsen. Längst bak finns lite fakta om slädhundar och Grönland, som kan vara kul att ta del av. MEN, ingen info om varför slädhundar suckar! (Om de suckar, gör de det?) Jag har googlat lite, men inte hittat något svar. Ganska frustrerande.

/Klara

måndag 23 augusti 2010

Nya filmer







För både stora och små, läs recension här.

onsdag 4 augusti 2010

Mehmet och lilla Luna av Gunna Grähs

Jaa! Äntligen har det kommit ut en ny bok i Hejhej-serien! Gunna Grähs står för både text och illustration och mest känd är hon för bilderboken Nussekudden, om ni minns? Nussekudden handlar om Kalle som älskar sin kudde över allt annat. Det blir minst sagt problematiskt när han blir äldre och tar med sig kudden till bland annat skolan och lumpen. Till sist tvingas Kalle välja mellan sin fru och sin kudde. Hur kul som helst!
Vad som utmärker och gör att jag gillar Hejhej-böckerna är deras realistiska framtoning. Det händer ingenting ovanligt i böckerna utan vardagen räcker både till och blir över. I Mehmet och lilla Luna den senaste och fjärde boken i serien, leker Luna med sin boll alldeles för nära vägen där Mehmet kommer körande med sin fruktbil. Det viktigaste i bilderboken blir mötet mellan Mehmet och Luna. Just mötet är det centrala i hela Gunna Grähs serie och dom sker över alla sorts gränser. I Mehmet och lilla Luna förekommer också karaktärer som dykt upp i tidigare böcker vilket är kul för barnen som läst de andra böckerna i serien. Bilderna är väldigt detaljerade och ger ett modernt intryck:


Jag gillar också att Gunna Grähs miljöer inte är så tillrättalagda som dom ofta kan vara i barnböcker. Här finns det grafitti på husväggar, en trasig cykel i gathörnet och till och med fimpar på trottoaren. Men inte ser det deppigt eller sjavigt ut utan mest som samhället faktiskt ofta ser ut om man ska vara ärlig. Hejhej-böckerna blir en motvikt till den förskönande och beskyddande tendens som varit dominerande i bilderboksutgivningen den senaste tiden. Både viktigt och modigt tycker jag.

På biblioteken kan du låna alla böcker i Hejhej-serien! Passa också på att låna den klassiska Nussekudden!

/ Tove

fredag 23 juli 2010

FARMOR HYR EN KATT


Farmor hyr en katt skriven av Ceseli Josephus Jitta är en rörande bok om hur livet går vidare när en närstående dör. I den här boken får man läsa om farmor som känner sig ensam när farfar dött. Hur hon längtar efter någon att ta hand om och tillslut ”beställer” en katt över internet. Så anländer katten Tim som blir farmors nya vän.


Det är en fin bok som på ett lättfattligt sätt berättar om ålderdom och död. Den ger en mening till dem som lever vidare.... Imorgon kommer en ny dag och livet upphör aldrig. Boken är fint illustrerad med stora, färgfyllda bilder som underbygger texten på ett bra sätt.

Lämplig från ca 5år.

//Annika

MOA MONSTER


Moa kan när som helst förvandla sig till ett monster. Hon bara kniper ihop ögonen, stampar tre gånger i golvet och säger AAARGH. När Moa är ett monster kan det bli riktigt rörigt, som idag när mormor ska komma och hon måste städa…fastän hon inte vill!


Moa Monster av Jujja Wieslander är en lekfull och rolig bok för nybörjarläsaren. Den är lättläst med korta meningar och härligt färglada illustrationer.
//Annika

tisdag 20 juli 2010

Humlan Silke lär sig flyga

Humlan Silke har inte lärt sig flyga som de andra humle-barnen. Hon går därför ensam och lite ledsen runt på marken om dagarna. Där träffar hon grodan, kråkan och lövet som hon ber om flyg-råd. Ändå klarar hon det inte. Men så en dag...



Humlan Silke lär sig flyga av Eva Alneng är en söt liten barnbok lämplig från ca 2år. Fint illustrerad med bilder i akvarell.

Berättelsen spelar på temat att vi alla nog klarar mer än vad vi först tror. I slutet ställs frågan Har du lärt dig något som du trodde att du inte kunde?

//Annika

måndag 28 juni 2010

Harry och den Blå Prinsen


Carl är sju år och har precis börjat första klass. Det är lite läskigt när man inte får ha mamma och pappa med sig. Sen blir det inte bättre av att killarna i klassen retar honom på grund av Harry. Harry är en paradhäst i Kungliga livgardet och Carls bästa vän. Anledningen till att han känner Harry är att pappa är officer och arbetar i livgardet.


När killarna är taskiga och kallar Carl för Carolina (eftersom det är tjejigt att leka häst) och säger att hästar luktar illa, har han i alla fall Julia. Hon är snäll och gillar också hästar.


Lin Hallbergs nya bok innehåller lite allt möjligt. Först och främst - massor med hästar! Men också något för den som är intresserad av det militära och lite historia. Sen finns berättelsen om vänskap och mobbing (Carls pappa löser mobbingproblemet på ett roligt och annorlunda sätt). Och sekvenserna där Carl och Julia leker och fantiserar är ofta fint beskrivna, jag tror att ett och annat barn kan känna igen sig!


/Klara

måndag 7 juni 2010

Månen blev rädd


Fin och filosofisk bilderbok om hur det blev när Månen blev rädd. Exakt vad månen blev rädd för och varför, får vi inte veta. Men en dag börjar Månen lysa svagare, det var inge roligt att lysa längre. Och Månen känner sig ledsen, men kan inte gråta. Han frågar Solen vad som hänt, men Solen vet inte riktigt. Däremot känner Solen till ett ställe där det finns stjärnor som lär andra att gråta, så Månen beger sig dit.


Jättefin, sorglig och samtidigt hoppfull bok om hur det kan vara att vara deprimerad. Bra att ha både om ett barn mår dåligt, eller om till exempel en vuxen i barnets närhet fått en depression. Joar Tibergs text och Anna Höglunds illustrationer är enkla men stämningsfulla.


/Klara

fredag 21 maj 2010

Att vara Flisan


Det här är en bok om att vara lång. Jättelång. Som i huvudet längre än alla sina klasskamrater, och känna sig stor, klumpig, fel och i vägen. Om hur jobbigt det kan vara att aldrig få känna sig liten och gullig, att sticka upp över alla andra i luciatåget och hela tiden växa ur sina kläder. Men boken handlar också om att se fördelarna med sin fysik och att kunna acceptera sig själv. Bra bok!

Att vara Flisan ser lite tråkig ut på utsidan, men innuti är den full med fina och roliga svartivita illustrationer.



/Klara

Bomben i matlådan


Tom och de stora killarna mobbar Max. Ordentligt elakt. Just idag tvingar de Max att tända på en hemmagjord smällare. Smällaren är stor som ett rör med kex och stubinen är alldeles för kort. Max tänder stubinen och kan inte röra sig ur fläcken - han är för rädd.




Då bestämmer sig Max för att hämnas på Tom. Och ibland kan det vara bra att ha en pappa som är en tokig vetenskapsman och som byggt en bomb....

/Klara

Ps. Boken som vi köpt är INTE på danska, omslagsbilden är från orginalet, som är på danska.

tisdag 11 maj 2010

Gå inte fel Kamel

Gå inte fel Kamel är en alldeles ljuvlig liten diktbok. På varje sida finns en liten rimmad dikt som handlar om ett eller flera djur. Boken är illustrerad med underbara, färgstarka och enkla bilder i collageteknik. Jag tror att denna boken har potential att bli en riktig hit som man kan läsa gång på gång, även för den som är vuxen. Den är fascinerande och fantasieggande. Så här lyder till exempel sista versen:



Bland båtar, tåtar, tåg och garn
sitter en gammal och grå pelikan.
Dieseldoft, segelskuggor
master, bryggor
och längst därborta
vid åskblåa ovädersfronten
- horisonten.
"Där har jag aldrig varit
men dit ska jag ikväll",
suckar pelikanen
breder ut sina tunga vingar
över hamnen och tången
för sista gången.
/Klara

fredag 7 maj 2010

Umas hemlighet

Upplägget i Umas hemlighet är som så, att vi på ena uppslaget får se den vuxnes ben och en pratbubbla med en fråga ("Vad gjorde ni på dagis idag Uma?") Sedan Uma och hennes korthuggna svar ("Inget"). På nästa uppslag finns en bild utan text, som illustrerar vad som egentligen hände. Där kan vi se att Uma verkar ha lekt och haft roligt. Så fortsätter boken, den vuxne frågar och Uma ljuger.

Uma underhåller inget allvarligt från sin förälder. Hon har inte gjort något dumt, ingen har varit elak mot henne. Det är inte det ljugandet handlar om. Istället handlar det om barnets försök att skapa integritet. Uma börjar med att testa på sin förälder, se om det går att ha hemligheter, upplevelser som bara är hennes. Sen tror jag att hon kanske tycker att den vuxne är lite tjatig också...

Personligen tycker jag Umas hemlighet är genial i alla sin enkelhet och visar att författaren Marie Oskarsson har stor respekt för barn.

/Klara

torsdag 6 maj 2010

Russinhissen

Jag blir lika glad varje gång det ges ut en bok som avdramatiserar ämnet naturvetenskap. En sådan bok är "Russinhissen" - enkla experiment i fysik och kemi skriven av Hans Persson, läromedelsförfattare och lärarutbildare.


Han sprider idéer om hur man med mycket enkla medel kan väcka intresset för naturvetenskap hos barn redan i förskoleåldern.


Boken vänder sig till barns nyfikenhet och kreativitet. Experimneten är lätta att utföra och gör det lätt att koppla ihop dem med företeelser i vardagen.


Inhämtande av kunskap ska vara roligt!
Det blir det med hjälp av Hans Perssons teorier.


Hans Persson tilldelades 2004 Nationalencyklopedins "Kunskapspriset".


/Susanne

Om att vänta på ett syskon

Har läst två fina böcker om att vänta på ett syskon. Här ligger inte tyngdpunkten på hur det känns när lillebror/lillasyster väl kommit, utan just väntan. Och längtan, famför allt!

Böckerna är ganska långa för att vara bilderböcker, så kanske passar de bäst till en 5-7-åring.


Kim och Skrutten av Karin Frimodig, Sara Ber och Matilda Ruta

En dag i juli berättar Kims mamma och hennes tjej Cissi att Kim ska få en överraskning. Ett litet syskon! Redan i augusti är Kim lite otålig för att barnet inte kommit än och mamma berättar att det kommer att dröja länge. Än så länge är barnet inte större än en äppelskrutt inne i magen. Och så får det ofödda barnet heta Skrutten.


Vi får följa med i Kims vardag ända fram till han håller lillasystern första gången. Kim går till förskolan, till lekparken och åker hem till farmor, gör helt vanliga saker. Men längtan går som en röd tråd genom texten.


Författarna gör ingen sak av att Kims mamma är ihop med en annan brud. Inte heller av det faktum att Kim inte kommer att dela några gener med sitt syskon (det är Cissi som är gravid), det är bara självklart att de är syskon ändå. Så självklart att jag inte ens tänkte på det första gången jag läste boken.

Hallå därinne! eller Vad en oföding bör veta av Ulf Stark och Stina Wirsén
Fantastisk bok på samma tema. Storasyskonet för ett samtal med lillasyskonet i magen, berättar saker som kan vara bra att veta när man kommer ut. storasyskonet. Om roliga saker att göra, trix för att göra mamma och pappa på gott humör om de är sura, om livet och om döden och universum. Filosofisk och finurlig.
Illustrationerna är gjorda av Stina Wirsén (som illustrerat Vem är... - och En liten skär- böckerna). Hennes illustrationer är som vanligt geniala. Roliga, fina och i denna boken milda och pastelliga.
/Klara

fredag 30 april 2010

Animerad film

5-åringarna i Älvdalens kommun har under våren fått prova på animerad film tillsammans med Mattias Gordon. Mattias har tidigare gjort den superfina animerade filmen av Ulf Starks och Anna Höglunds bilderbok Jaguaren. En snutt av den kan du se på hans webbsida: http://www.gordon.se/

Och här kan du se förskolebarnens fantastiskt fina filmer:

torsdag 29 april 2010

Två fabulösa bilderböcker



Den första heter Annika har fått löss och är skriven av ingen mindre än Annika Lantz och Anders G Carlsson, illustrationer av C. Kåberg. Det är en filosofisk liten pärla där man får vrida och vända och byta perspektiv. För är det verkligen så att Annika har fått löss ELLER har lössen kanske fått tag på en stor Annika? Bilderna är färgglada och lite surrealistiska och illustrerar det alternativa scenariet. Exempel "Kungen är på älgjakt. Men tänk om det är älgen som är på kungajakt?" Så ser man en skrajsen kungsrobot (alla personer är målade som robotar) som står i skogen och viftar med en vit flagg. Runt omkring smyger lömska, ilskna älgar.



Spöktåget av Rintaro Uchida och Shigeo Nishimura är en japansk bilderbok som är helt fantastisk! Här är verkligen bilderna det absolut viktigaste. Max ett par meningar på varje sida, ofta bara några ord ("dudunk...dudunk..." - tåget rör sig framåt). All handling finns i de färglada, men ändå milda bilderna. Överallt där spöktåget far fram genom det japanska fantasilandskapet finns massor att titta på. Där finns sjöjungfrur, flygande pumpor, skidåkande snögubbar och geishor som flyger på fiskar. Trots att boken heter Spöktåget finns inget otäckt i handlingen, vissa av figurerna på bilderna kan se lite läbbiga ut. Men de flesta är söta.
/Klara

onsdag 7 april 2010

Pusspojken

Nu har det kommit en ny härlig lästränings-/högläsningsbok om Pojken. Tidigare finns ju Mirakelpojken, Krutpojken och Detektivpojken, skrivna av Ulf Stark. Precis som de tidigare så är detta en rolig liten historia. I inledningen möter vi Pojken där han ligger på stranden med sin storebror och dennes kompisar. De större pojkarna ligger och tjuvkikar på kvinnor som badar, men Pojken är mest intresserad av en sädesärla som skvätter i vattenbrynet. Men innan de lämnar stranden har Pojken i alla fall förstått att det här med att pussa tjejer, det är rätt spännande.

Helst av allt vill Pojken pussa Katarina, universums snyggaste tjej. Men han begriper att han inte bara kan pussa henne hur som helst. Han har ju inte pussat någon innan och måste följdaktligen öva, helst på någon han inte tycker är så snygg. Han bestämer sig för en tös kallad Röda armén (hon heter egentligen Berit och har rött hår, fräknas och ett hett temperament). Röda armén tar kyssandet på allvar:

Fönstret stod öppet på glänt i hennes rum, så att vi skulle få luft. Hon hade tvättat och kammat sej, borstat tänderna och satt på sej en fin klänning.
- Är du inte klar snart? undrade jag.
- Bara en sak till, sa hon.
Så hämtade hon en resegrammofon och satte på en skiva med fiol- och dragspelsmusik. Hon sa att det var nog med den första kyssen.
- Den kommer man ihåg hela livet, sa hon.
- Oj sablar, sa jag.

Hur det går för Pusspojken, Röda armén och Katarina får den reda på som läser de drygt 40 sidorna lättläst och luftig text, med asroliga illustrationer av Markus Majaluoma.

/Klara

onsdag 17 februari 2010

Boktips i Dagens Nyheter Genustänkande för små barn.







Dagens Nyheter skriver om "genusdagis" måndagen den 8 februari 2010 (på Insidan.) Det var intressant läsning. Härligt när alla får chansen att vara precis den man är. Att de vuxna arbetar aktivt med att förändra sitt steriotyptänkande. En läsvärd artikel och bra läs,- och boktips!
Lästips " Händiga Hanna lagar bilen" av Titti Knutsson och Lisen Adbåge, "Gösta tvättar" av Katti Hoflin och Anna Sandler, "Pricken" av H A och Margaret Rey mfl / Lili

lördag 13 februari 2010

Lästräning för hela slanten


Vitello hittar en pappa av Kim Fupz Aakeson

Om Vitello som inte har någon pappa. Åtminstone ingen pappa som han träffar. Vitellos mamma upplyser om at thans far är "en usling". Men Vitello vill gärna ha en pappa, om inte annat för att visa upp för sina kompisar, tivllingarna Max och Hasse. De har en jättbra pappa. Så Vitello ger sig ut på jakt efter en stand-in-farsa. Till slut träffar han turligt nog en korvgubbe som är så gott som döv...

Boken är mycket tjusigt illustrerad i mjuka färger. Innehåller några svåra ord, men dessa gör å andra sidan boken roligare.


Calle krånglar till det av Mecka Lind

Här har vi en riktig förväxlingskomedi för barn som ska lära sig läsa. Calle, morsa och bebis-brorsan ska in till stan och fika. Men Calle krånglar ju till det. Han somnar i ett varuhus, stjäl en bebis och får skjuts hem av snuten. Så klart löser sig allt och man lär sig det fantastiska i att ha en mobiltelefon (hade Calle haft en, och inte bara hans mamma, hade det inte blivit så krångligt).



Ella och utflykten av Johan Rundberg


Klassen ska på utflykt och sitter på tunnelbanan. Men plötsligt har hela klassen gått av och Ella är ensam kvar med några tanter. Läskigt! Tur att det finns hyggliga tunnelbaneförare som låter bortkomna små tjejer åka med i förarhytten och ropa ut i högtalaren! Fin berättelse om hur det otäckaste av allt, att komma bort och inte veta var man är, kan bli både roligt och spännande.




Den stora finalen av Martin Wadell

Lilla Erik Dunder, en rund pojke på 8 år, får hoppa in i den stora fotbollsfinalen mellan Meal Radrid och Malmö United. Detta är en udda historia där den lilla gossen faktiskt gör succé och räddar dagen. Erik Dunder är grym på fotboll, folk har inte sett något liknande sedan Pelé! De svartvita illustrationerna är roliga och för berättelsen framåt.

/Klara

tisdag 9 februari 2010

Utklädningskläder!

Biblioteket har äntligen fått in lite roliga utklädningskläder till barnavdelningen, som barnen kan använda när de besöker biblioteket. Bland annat finns det en rosa prinsessklänning, en Pippi Långstrumpsdräkt, en trollsvans och en riddarklädnad för de tappra besökarna, m.m.

Klara och Tove tillsammns med Björn och Polka,
som agerar modeller. Tjusit värre!
Kom, prova och ha kul!

onsdag 20 januari 2010

Lilla Anna och lilla Långa Farbrorn

Långa farbrorn vill gå till skolan med lilla Anna. Han har så tråkigt och är ledsen. Han är stor och har långa ben. Han kan inte gå till skolan med henne. Långa farbrorn och Lilla Anna går till en häxa och ber henne om hjälp. Farbrorn vill bli liten och inte vara så stor så att han får gå i skolan. Häxtanten tar en stor fjäder ur håret och så vispar på Farbrorns skor, sen försvann han! Han blev så liten så att han inte syntes. Häxtanten tar två små fjädrar ur håret. Hon vispar på Farbrorn igen. Han blir stor igen. Häxan ger den lilla fjädern till honom. Han går till skolan med Lilla Anna. Hon visar honom vad hon kan rita och måla på tavlor. De går tillbaka hem men de ser en katt uppe trädet och katten kan inte gå ner. Pulvrets gråter så mycket för att hans katt inte kan komma ner. Långa Farbrorn tar sin fjäder och vispar på hans skor. Han blir stor och får långa ben igen. De hjälper Pulvret och hans morfar att ta ner katten och ger tillbaka den till honom. Sen går de och fiskar. Alla är glada. De är alla olika stora men om de behöver hjälp hjälper de varandra.
/ PHUNSAP CHONGSAMRAN (JIAB, Praktikant, Biblioteket)

tisdag 19 januari 2010

Sisselas hemlighet

Maria Burmans Sisselas hemlighet handlar om Matilda som går i fyran. En dag börjar Sissela i Matildas klass och dom blir bästa vänner och gör allt tillsammans. Sissela har det bra: hennes familj är rika, hon åker limousin till skolan vareviga dag och hon bor i ett stort flott hus. Men snart börjar underliga saker hända och Sissela börjar sakta förstå att Sissela inte alltid håller sig till sanningen. Sissela undanhåller en stor hemlighet för Matilda och deras vänskap sätts på prov när den långsamt avslöjas. Det här är en bra och lättläst bok men det är att prata med någon vuxen om vad som händer i boken för Sisselas hemlighet är lite hemsk.