onsdag 4 augusti 2010

Mehmet och lilla Luna av Gunna Grähs

Jaa! Äntligen har det kommit ut en ny bok i Hejhej-serien! Gunna Grähs står för både text och illustration och mest känd är hon för bilderboken Nussekudden, om ni minns? Nussekudden handlar om Kalle som älskar sin kudde över allt annat. Det blir minst sagt problematiskt när han blir äldre och tar med sig kudden till bland annat skolan och lumpen. Till sist tvingas Kalle välja mellan sin fru och sin kudde. Hur kul som helst!
Vad som utmärker och gör att jag gillar Hejhej-böckerna är deras realistiska framtoning. Det händer ingenting ovanligt i böckerna utan vardagen räcker både till och blir över. I Mehmet och lilla Luna den senaste och fjärde boken i serien, leker Luna med sin boll alldeles för nära vägen där Mehmet kommer körande med sin fruktbil. Det viktigaste i bilderboken blir mötet mellan Mehmet och Luna. Just mötet är det centrala i hela Gunna Grähs serie och dom sker över alla sorts gränser. I Mehmet och lilla Luna förekommer också karaktärer som dykt upp i tidigare böcker vilket är kul för barnen som läst de andra böckerna i serien. Bilderna är väldigt detaljerade och ger ett modernt intryck:


Jag gillar också att Gunna Grähs miljöer inte är så tillrättalagda som dom ofta kan vara i barnböcker. Här finns det grafitti på husväggar, en trasig cykel i gathörnet och till och med fimpar på trottoaren. Men inte ser det deppigt eller sjavigt ut utan mest som samhället faktiskt ofta ser ut om man ska vara ärlig. Hejhej-böckerna blir en motvikt till den förskönande och beskyddande tendens som varit dominerande i bilderboksutgivningen den senaste tiden. Både viktigt och modigt tycker jag.

På biblioteken kan du låna alla böcker i Hejhej-serien! Passa också på att låna den klassiska Nussekudden!

/ Tove

Inga kommentarer: