onsdag 7 april 2010

Pusspojken

Nu har det kommit en ny härlig lästränings-/högläsningsbok om Pojken. Tidigare finns ju Mirakelpojken, Krutpojken och Detektivpojken, skrivna av Ulf Stark. Precis som de tidigare så är detta en rolig liten historia. I inledningen möter vi Pojken där han ligger på stranden med sin storebror och dennes kompisar. De större pojkarna ligger och tjuvkikar på kvinnor som badar, men Pojken är mest intresserad av en sädesärla som skvätter i vattenbrynet. Men innan de lämnar stranden har Pojken i alla fall förstått att det här med att pussa tjejer, det är rätt spännande.

Helst av allt vill Pojken pussa Katarina, universums snyggaste tjej. Men han begriper att han inte bara kan pussa henne hur som helst. Han har ju inte pussat någon innan och måste följdaktligen öva, helst på någon han inte tycker är så snygg. Han bestämer sig för en tös kallad Röda armén (hon heter egentligen Berit och har rött hår, fräknas och ett hett temperament). Röda armén tar kyssandet på allvar:

Fönstret stod öppet på glänt i hennes rum, så att vi skulle få luft. Hon hade tvättat och kammat sej, borstat tänderna och satt på sej en fin klänning.
- Är du inte klar snart? undrade jag.
- Bara en sak till, sa hon.
Så hämtade hon en resegrammofon och satte på en skiva med fiol- och dragspelsmusik. Hon sa att det var nog med den första kyssen.
- Den kommer man ihåg hela livet, sa hon.
- Oj sablar, sa jag.

Hur det går för Pusspojken, Röda armén och Katarina får den reda på som läser de drygt 40 sidorna lättläst och luftig text, med asroliga illustrationer av Markus Majaluoma.

/Klara

2 kommentarer:

Vifsla sa...

Vad roligt med barnböcker! Min tipslista på bra, roliga och sorliga barnböcker är
1:Matilda, av Roald Dahl
2.Rut och knut lagar mat, av Karin Wirsén
3. Adjö Herr Muffin, av Ulf Nilsson
4. Pannkakstårtan, av Sven Nordqvist
5. Häxor, av Roald Dahl.

Älvdalens bibliotek sa...

Ja! Fantastiska böcker alla du nämner!

/Klara