torsdag 6 maj 2010

Om att vänta på ett syskon

Har läst två fina böcker om att vänta på ett syskon. Här ligger inte tyngdpunkten på hur det känns när lillebror/lillasyster väl kommit, utan just väntan. Och längtan, famför allt!

Böckerna är ganska långa för att vara bilderböcker, så kanske passar de bäst till en 5-7-åring.


Kim och Skrutten av Karin Frimodig, Sara Ber och Matilda Ruta

En dag i juli berättar Kims mamma och hennes tjej Cissi att Kim ska få en överraskning. Ett litet syskon! Redan i augusti är Kim lite otålig för att barnet inte kommit än och mamma berättar att det kommer att dröja länge. Än så länge är barnet inte större än en äppelskrutt inne i magen. Och så får det ofödda barnet heta Skrutten.


Vi får följa med i Kims vardag ända fram till han håller lillasystern första gången. Kim går till förskolan, till lekparken och åker hem till farmor, gör helt vanliga saker. Men längtan går som en röd tråd genom texten.


Författarna gör ingen sak av att Kims mamma är ihop med en annan brud. Inte heller av det faktum att Kim inte kommer att dela några gener med sitt syskon (det är Cissi som är gravid), det är bara självklart att de är syskon ändå. Så självklart att jag inte ens tänkte på det första gången jag läste boken.

Hallå därinne! eller Vad en oföding bör veta av Ulf Stark och Stina Wirsén
Fantastisk bok på samma tema. Storasyskonet för ett samtal med lillasyskonet i magen, berättar saker som kan vara bra att veta när man kommer ut. storasyskonet. Om roliga saker att göra, trix för att göra mamma och pappa på gott humör om de är sura, om livet och om döden och universum. Filosofisk och finurlig.
Illustrationerna är gjorda av Stina Wirsén (som illustrerat Vem är... - och En liten skär- böckerna). Hennes illustrationer är som vanligt geniala. Roliga, fina och i denna boken milda och pastelliga.
/Klara

Inga kommentarer: