onsdag 10 december 2008

Snö!

Vad passar så här i decembertider om inte böcker om snö?!

Olof och Lena Landströms Bu och Bä är stora favoriter hos mig. I Bu och Bä i blåsväder beger sig de två kamraterna till affären för att handla mat. När de är på väg hem från affären börjar det snöa. Och det snöar, och snöar och snöar... inte nog med det, det börjar blåsa också...

Med lite text och levande bilder berättar makarna Landström en härlig berättelse som får en att le. Mera Bu och Bä!

Jag blev helt förälskad i bilderna i Barbapapas vinter (Annette Tison och Talus Taylor). Som vanligt är det mycket färg och enkla linjer som gäller. Varje uppslag i boken är som ett litet konstverk i sig och det händer mycket i bilderna.

Hos Barbafamiljen är det julafton och alla barnen får fina julklappar. Barbabok får en bok, Barbastark en cykel och Barbazoo får ett jättestort paket fyllt med exotiska fåglar. Problemet är bara att fåglarna fryser så i det snöklädda landskapet, de är ju vana vid betydligt varmare breddgrader. Barbafamiljen sätter sina pannor i djupa veck - vad ska dom göra så att fåglarna slutar frysa? De kommer på klurigare och klurigare lösningar, allt från stickade tröjor till nya värmeverk men i slutändan så kanske den enklaste lösningen är den bästa - en resa till Afrika.

Sista boken ut på tema snö för idag är En liten bit vinter av Paul Stewart och Chris Riddell. Kanin kramar om Igelkott och säger att han kommer sakna Igelkott. Men Igelkott säger att han inte kommer att sakna Kanin eftersom han ska gå i ide "och man saknar inte sina vänner när man sover". Däremot ber Igelkott Kanin att spara en liten bit vinter åt honom för han är så förskräckligt nyfiken på vad vinter är för något...

Igelkott går och lägger sig i sitt ide och Kanin är ensam hela den långa kalla vintern... En bok om vänskap som är alldeles hjärtskärande fin.

/ Wilda

Inga kommentarer: