fredag 21 maj 2010

Att vara Flisan


Det här är en bok om att vara lång. Jättelång. Som i huvudet längre än alla sina klasskamrater, och känna sig stor, klumpig, fel och i vägen. Om hur jobbigt det kan vara att aldrig få känna sig liten och gullig, att sticka upp över alla andra i luciatåget och hela tiden växa ur sina kläder. Men boken handlar också om att se fördelarna med sin fysik och att kunna acceptera sig själv. Bra bok!

Att vara Flisan ser lite tråkig ut på utsidan, men innuti är den full med fina och roliga svartivita illustrationer.



/Klara

Bomben i matlådan


Tom och de stora killarna mobbar Max. Ordentligt elakt. Just idag tvingar de Max att tända på en hemmagjord smällare. Smällaren är stor som ett rör med kex och stubinen är alldeles för kort. Max tänder stubinen och kan inte röra sig ur fläcken - han är för rädd.




Då bestämmer sig Max för att hämnas på Tom. Och ibland kan det vara bra att ha en pappa som är en tokig vetenskapsman och som byggt en bomb....

/Klara

Ps. Boken som vi köpt är INTE på danska, omslagsbilden är från orginalet, som är på danska.

tisdag 11 maj 2010

Gå inte fel Kamel

Gå inte fel Kamel är en alldeles ljuvlig liten diktbok. På varje sida finns en liten rimmad dikt som handlar om ett eller flera djur. Boken är illustrerad med underbara, färgstarka och enkla bilder i collageteknik. Jag tror att denna boken har potential att bli en riktig hit som man kan läsa gång på gång, även för den som är vuxen. Den är fascinerande och fantasieggande. Så här lyder till exempel sista versen:



Bland båtar, tåtar, tåg och garn
sitter en gammal och grå pelikan.
Dieseldoft, segelskuggor
master, bryggor
och längst därborta
vid åskblåa ovädersfronten
- horisonten.
"Där har jag aldrig varit
men dit ska jag ikväll",
suckar pelikanen
breder ut sina tunga vingar
över hamnen och tången
för sista gången.
/Klara

fredag 7 maj 2010

Umas hemlighet

Upplägget i Umas hemlighet är som så, att vi på ena uppslaget får se den vuxnes ben och en pratbubbla med en fråga ("Vad gjorde ni på dagis idag Uma?") Sedan Uma och hennes korthuggna svar ("Inget"). På nästa uppslag finns en bild utan text, som illustrerar vad som egentligen hände. Där kan vi se att Uma verkar ha lekt och haft roligt. Så fortsätter boken, den vuxne frågar och Uma ljuger.

Uma underhåller inget allvarligt från sin förälder. Hon har inte gjort något dumt, ingen har varit elak mot henne. Det är inte det ljugandet handlar om. Istället handlar det om barnets försök att skapa integritet. Uma börjar med att testa på sin förälder, se om det går att ha hemligheter, upplevelser som bara är hennes. Sen tror jag att hon kanske tycker att den vuxne är lite tjatig också...

Personligen tycker jag Umas hemlighet är genial i alla sin enkelhet och visar att författaren Marie Oskarsson har stor respekt för barn.

/Klara

torsdag 6 maj 2010

Russinhissen

Jag blir lika glad varje gång det ges ut en bok som avdramatiserar ämnet naturvetenskap. En sådan bok är "Russinhissen" - enkla experiment i fysik och kemi skriven av Hans Persson, läromedelsförfattare och lärarutbildare.


Han sprider idéer om hur man med mycket enkla medel kan väcka intresset för naturvetenskap hos barn redan i förskoleåldern.


Boken vänder sig till barns nyfikenhet och kreativitet. Experimneten är lätta att utföra och gör det lätt att koppla ihop dem med företeelser i vardagen.


Inhämtande av kunskap ska vara roligt!
Det blir det med hjälp av Hans Perssons teorier.


Hans Persson tilldelades 2004 Nationalencyklopedins "Kunskapspriset".


/Susanne

Om att vänta på ett syskon

Har läst två fina böcker om att vänta på ett syskon. Här ligger inte tyngdpunkten på hur det känns när lillebror/lillasyster väl kommit, utan just väntan. Och längtan, famför allt!

Böckerna är ganska långa för att vara bilderböcker, så kanske passar de bäst till en 5-7-åring.


Kim och Skrutten av Karin Frimodig, Sara Ber och Matilda Ruta

En dag i juli berättar Kims mamma och hennes tjej Cissi att Kim ska få en överraskning. Ett litet syskon! Redan i augusti är Kim lite otålig för att barnet inte kommit än och mamma berättar att det kommer att dröja länge. Än så länge är barnet inte större än en äppelskrutt inne i magen. Och så får det ofödda barnet heta Skrutten.


Vi får följa med i Kims vardag ända fram till han håller lillasystern första gången. Kim går till förskolan, till lekparken och åker hem till farmor, gör helt vanliga saker. Men längtan går som en röd tråd genom texten.


Författarna gör ingen sak av att Kims mamma är ihop med en annan brud. Inte heller av det faktum att Kim inte kommer att dela några gener med sitt syskon (det är Cissi som är gravid), det är bara självklart att de är syskon ändå. Så självklart att jag inte ens tänkte på det första gången jag läste boken.

Hallå därinne! eller Vad en oföding bör veta av Ulf Stark och Stina Wirsén
Fantastisk bok på samma tema. Storasyskonet för ett samtal med lillasyskonet i magen, berättar saker som kan vara bra att veta när man kommer ut. storasyskonet. Om roliga saker att göra, trix för att göra mamma och pappa på gott humör om de är sura, om livet och om döden och universum. Filosofisk och finurlig.
Illustrationerna är gjorda av Stina Wirsén (som illustrerat Vem är... - och En liten skär- böckerna). Hennes illustrationer är som vanligt geniala. Roliga, fina och i denna boken milda och pastelliga.
/Klara