måndag 11 maj 2009

En snäll och filiosofisk mus



En dag föds en mycket speciell lite mus. En mus som kan tänka, på både stort och smått. Musen förstår att han är speciell, att han tänker mer, annorlunda än sin musmamma och muspappa.

I Ulf Nilssons bok Ost till alla möss får vi följa den speciella musen när han upptäcker världen. Först upptäcker han det lilla musboet där han föds, sedan bondgården i Sydafrika där han bor och sedan resten av världen, med hjälp av en kartbok. Vår speciella lilla mus är inte bara ovanligt klok, han har också ett ovanligt stort hjärta. Om någon är i knipa är han den förste att hjälpa till.

Boken berör stora, viktiga frågor. Om rätt och fel och allas lika värde. Därför tycker jag att det är märkligt att läsaren får veta att familjen som äger bondgårde är ljushyade, men deras hembiträde är en mörkhyad kvinna. Men ingenstans i boken ställs frågan om varför det kan vara så. I Sydafrika fanns förr ett samhällssystem som kallas för Apartheid, som bygde på att människor med ljus hy och människor med mörk hy inte skulle leva tillsammans och umgås. Det bygde också på att de ljushyade hade makten och ansågs vara mer värda än de med mörk hy.

Jag tycker ändå att Ost till alla möss är en bra högläsningsbok, som säkert går att diskutera mycket kring. Den är oftast trevlig och mysig. Men den som är lite rädd av sig ska hålla någon i handen, för det dyker upp en leopard på bondgården. Och den är verkligen otäck!
/Klara

Inga kommentarer: